Chudé a zdravé

Jídlo, které na vánoční stůl připravovali naši předkové, se od našeho pojetí slavnostního hodování zásadně lišilo. Jejich velmi prostá jídla byla rozhodně zdravější než dnešní zvyklosti. Podával se hrách, čočka nebo brambory. Maso se jedlo málokde.

Nikde není definováno, že ty jediné a pravé Vánoce jsou schované v závějích cukru, tuku a majonézy. Je to jen v naší hlavě a je jen na nás, jestli to necháme promítnout i do lednové edice nových tukových polštářků. Navíc když změna neznamená, že by vaše Vánoce byly o něco méně opravdové nebo že byste museli strádat. 

Co oko nevidí, to pusa nesní

Pokud jste šťastné povahy, které sladké nemusí, máte na Vánoce skoro vyhráno. Pro nás ostatní platí, že čím méně toho doma budeme mít, tím menší bude pokušení. A když už máte navařeno a napečeno, vezměte si menší talíř a vědomě si nandávejte menší porce. S takovým přístupem si můžete dopřát trochu kapra i cukroví. 

Odlehčit vánoční menu? Jde to!

Funguje cukroví bez cukru i bez lepku, kapr, který neúpěl v olejové lázni, i bramborový salát, který nehrozí žlučníkovým záchvatem ze záplavy majonézy. Pokud hledáte zdravější recepty, vyzkoušejte čokoládové kostky bez lepku, hvězdičky z pohankové mouky nebo sušenky z mandlové mouky s borůvkovou zavařeninou. Obalovaného kapra nesmažte, upečte ho raději v troubě. Bude stejně křupavý, ale téměř bez tuku. Návod najdete zde.

Pokud si dovedete představit bramborový salát bez majonézy, máte na výběr celou škálu receptů - s bylinkovou zálivkou, s ančovičkami nebo chutný a netradičně barevný s červenou řepou

Nepřejídejte se ale ani zdravého

Ovšem pozor, i zdravé pečivo má samozřejmě kalorie! Celozrnná mouka může mít dokonce víc kalorií než pšeničná, kokosový olej je stále tuk a stejně je na tom hnědý cukr. Kouzlo spočívá v tom, že jíte kvalitněji. Pár kousků cukroví si proto naplánujte jako dopolední svačinku, a až si dáte vánočku, už ji nemažte máslem ani zavařeninou. Takové drobné ústupky se vám po svátcích bohatě vyplatí.

Foto: Profimedia.cz