Začíná se v tučný čtvrtek a pokračuje až do masopustního úterý, neboli ostatků. Vládnou zabijačkové choutky, bylo přece potřeba si maso užít, dokud mohli, povoleno bylo zase až o Velikonocích. Klobásky, slanina, uzené, škvarky, vepřová pečeně. Vyzkoušejte Moravské uzené Hamé v kombinaci se zelím Znojmia a bramborami podle prvorepublikového masopustního receptu.

Kromě masa se ve velkém jí i smažené pečivo. Mezi nejoblíbenější patří koblihy, které se plnily nejčastěji meruňkovou zavařeninou, někdy i rybízovou nebo jahodovou. Na Vysočině trochu netradičně volí náplň makovou, někdy vylepšenou i o rozinky. Koblihy s některým z Extra Jamů Hamé můžete usmažit i doma.

Na Chodsku se hostí šiškami a listy. Zatímco šišky jsou z kynutého těsta a vláčné, listy z mouky, vajec, cukru, rumu, soli a trochy šlehačky. Z těsta se vytvoří placky velikosti pánve, ve které se budou smažit, a paprskovitě se nakrojí rádlem.

Brazílie
Kdo by neslyšel o brazilském karnevalu, kam se každý rok sjíždí stovky tisíc lidí. Přes den, kdy vládnou ta největší horka, toho člověk moc nesní, večer je ale čas si dát národní jídlo, feijoadu. Je to vydatné jídlo, jen co je pravda. Vepřové, hovězí, nejméně dva druhy uzeniny, černé fazole, to vše osmažené na sádle a dlouho dušené se ochutí chilli papričkami, pomerančovou šťávou, bobkovým listem, česnekem a dalšími. Podává se s rýží.

Německo
U sousedů v Německu si na masopust dost potrpí, ve jednotlivých spolkových zemích se mu říká buď Karneval, Fasching nebo Fastnacht. Stejně jako u nás si Němci pochutnávají na koblihách z kynutého těsta, Krapfen nebo Pfankuchen. Mají ovšem mnoho druhů, podle náplně (ve starém Bavorsku meruňková, ve Francích zase šípková) i tipu těsta, třeba tvarohového v oblasti města Siegen, nebo odpalovaného v Porýní.

Dostali jste na ně chuť? Usmažte si doma výborné bavorské vdolky se švestkovými povidly Hamé

Itálie
Během benátského karnevalu si lidé pochutnávají na frittelle, kynutých koblížcích různých druhů. Mohou být jen s rozinkami a piniovými oříšky přimíchanými do těsta, nebo s náplní z vanilky, čokolády či vína. Specialitou je pak plátek jablka obalený v těstě a osmažený stejně jako koblížky.

Kypr
Na Kypru se karneval koná v druhém největším městě, Lemesu. Masopust je rozdělen do dvou týdnů, Kreatini je věnován masu, Tyrini zase sýru. Během prvního týdne si lidé dopřávají hlavně jehněčí a vepřové, třeba klasické souvlaki, tedy grilovaní marinované jehněčí, nebo afélia, pikantní dušené vepřové. Tyrini zase nabízí bourekia, pečivo plněné třeba sýrem s mátou nebo klasické ravioly.

USA
I USA mají svou verzi masopustu, kterou státy na jihu převzali od Francouzů. Slavný Mardi Gras je znám hlavně kvůli divoké zábavě v ulicích města New Orleans. Všude zní hudba, lidé tančí v roztodivných barevných kostýmech a ženy, které ukáží odhalený hrudník, dostanou za odměnu plastové korálky. Ano, je to posun od tradic starých tisíce let. Jídlo nemá takový význam jako třeba v Evropě, přece jen tam žádný půst nenásledoval. Přesto můžete ochutnat typická jídla jako King cake, králův moučník, věnec z kynutého těsta ozdobený v barvách Mardi Gras, tedy fialové, zelené a žluté.