Oči z Lince

Do nám známého vánočního lineckého těsta patří tři díly hladké mouky, dva díly másla a jeden díl cukru. Přidává se ještě žloutek a pro vůni trochu strouhané citronové kůry. S těstem se dobře pracuje, takže pokud někdo plánuje jen pár druhů cukroví, linecké obvykle nevynechá.

V malebném hornorakouském městě Linci takový recept znají. Říkají mu ovšem „křehké těsto“ a pečou z něj „oči“. Nepředstavujte si žádnou pečenou morbidnost v halloweenském stylu. Linecké oči jsou kolečka slepovaná zavařeninou, která vesele mrká z vykrojené kulaté dírky. Údajně si je oblíbila i císařovna Sisi. Nechávala do nich přidat žloutek navíc, aby byly ještě křehčí.

Nejstarší koláč

Zjednodušeně řečeno naše linecké těsto se v Linci jmenuje křehké. Jestli nějakému těstu jsou ochotni přiznat přídomek linecké, pak je to jednoznačně těsto na linecký koláč, který je chloubou města. Má původ v nejstarším dochovaném receptu na koláč ze 17. století. Originál receptu uchovávají v benediktinském opatství ve štýrském Admontu. 

Zatímco u lineckého cukroví se suroviny dávkují v poměru 3-2-1, těsto na tento linecký koláč je něco úplně jiného. Poměry jsou víceméně jedna ku jedné a do těsta se dávají mleté mandle nebo oříšky.

Vraž do toho mandle anebo ne

Ořechy nebo mandle. Tak nějak by se dal shrnout spor o správnou recepturu lineckého koláče. Jedni horují pro mleté lískové oříšky, jiní preferují jemné mandle. Ale ani u nich není jednoznačné, jestli mají být loupané, pražené nebo se slupkou. Každé pojetí má něco do sebe. Alternovat je můžete i v našem receptu.  My jsme si zase pohráli se zdobením. Na klasický koláč z Lince patří mřížkování. V naší hvězdičkové verzi je zase krásně vánoční. 

Ještě další linecké

Tak by se dalo nazvat třené linecké těsto s vyšším podílem tuku. Je velmi vláčné, a proto se plní do cukrářských kornoutů nebo lisů. Tvary se nastříkají rovnou na plech. Zdobí se čokoládou a oříšky i slepují zavařeninou. Vyzkoušet je můžete například zde.

Foto: Profimedia.cz