3 otázky pekaře začátečníka a 3 tipy na recepty

Připravili jsme pro vás odpovědi hned na několik otázek, které se rojí v hlavě každého aspiranta pekařského řemesla.

Potřebuji kvásek?

Chleba i domácí pečivo si dokážete upéct i bez kvásku. Jen je to s kváskem chutnější i lepší pro zdraví. Spousta lidí se k němu obrací právě ze zdravotních důvodů, protože jejich zažívání nadýmavé droždí špatně toleruje. 

Kvásek můžete koupit v prodejnách se zdravou výživou. Můžete ho také získat od dárců, protože existuje síť lidí, kteří si doma pečou a kvásek si pěstují. Stačí si podle tzv. kváskové mapy najít nejbližšího dárce v místě bydliště a zkontaktovat ho. Z kvásku potom můžete péct i jiné pečivo, například housky a hamburgerové žemle.

Jakou potřebuji mouku?

Dobrá mouka je základ dobrého pečiva. Proto volte mouku od osvědčeného kvalitního výrobce. Co se druhu týká, můžete experimentovat a kombinovat různé druhy. Vyplatí se koupit chlebovou mouku a to i na bílé pečivo, protože ve srovnání s klasickou moukou má hrubší strukturu. Díky tomu váže více vody a těsto je tažnější. 

Na tmavý chléb budete potřebovat žitnou mouku nebo její směs s pšenicí. Pšenice obsahuje lepek a těsto bude lépe držet pohromadě a dobře vyběhne. Pokud je ale žitné mouky víc než polovina, nestačí droždí a budete potřebovat zadělávat s kváskem.

Chybí mi nějaké speciální vybavení?

Bohatě si vystačíte s vybavením, které máte doma. Hodí se velká mísa, vál nebo jen čistá pracovní deska a kulatá nebo oválná ošatka, ve které chleba kyne. Potom už potřebujete jen silné ruce, abyste se poprali s hnětením. I trouba poslouží klasická kuchyňská. Pomůže, když do ní na pečení umístíte plecháček s vodou, aby se udělala pára. Můžete také na spodek trouby chrstnout hrst vody. Chleba hned na začátku pečení rychle kyne a pára zařídí, že mu neztvrdne kůrka a vyroste bez popraskání. 

3x recepty pro snadné domácí pečení

Vyzkoušejte si na začátek něco jednoduššího a pak můžete postoupit do profi úrovně pečení s kváskem.

foto: Profimedia