7 tradičních i nových receptů

Podle tradice se má na vánočním stole objevit sedm druhů cukroví, i když většina českých domácností mívá napečeno více. Bývá to běžně kolem deseti druhů. Někde se dokonce drží zvyk, že cukroví má být 12 různých typů, podle počtu měsíců v roce. 

Sváteční oříškové linecké patří mezi české vánoční stálice. Spolu s vanilkovými rohlíčky mizí ze stolu nejrychleji. Tyto luxusní slepované kousky se pečou z křehkého těsta, do kterého se přidávají mleté mandle a strouhaná citronová kůra. Právě díky ní jsou neodolatelně voňavé.

Linecké lisované sušenky jsou rychlé a velmi oblíbené. Pokud nemáte speciální strojek na sušenky, snadno je vyrobíte i tak za pomoci cukrářského kornoutu se zdobičkou. Proto se tomuto druhu pečiva někdy také říká stříkané. 

Pohankové hvězdičky uvítají určitě všichni, kteří se snaží vyhýbat lepku. Pohanková mouka chutná lehce oříškově, a proto je pro vánoční pečení jako stvořená. Bezlepkové jsou i čokoládové kostky a mandlové sušenky s borůvkovou zavařeninou

Čokoládové lanýžky mizí ze stolu nebezpečně rychle a skvělé jsou i jako jedlý dárek. Podle našeho receptu můžete připravit v pikantní variantě s chilli, ale fantazii se meze nekladou. Klidně je ochuťte pomerančovým likérem, voňavou vanilkou nebo gurmánsky se špetkou soli.

Staročeské sádelníčky patří k zapomenuté české klasice, která si svůj osud nezaslouží. Jsou nádherně křehké s intenzivní kakaovou chutí i vůní. Že vám sádlo nesedí v ingrediencích sladkého pečiva? Nemějte vůbec strach! Sádlo se jen postará o to, aby bylo cukroví krásně jemné a jeho chuť po upečení úplně zmizí.  

Linecké košíčky s griotkovým krémem jsou nádherné miniatury hodné cukrářského mistra, a přitom nejsou moc složité na pečení. Pokud si rádi hrajete se zdobením, můžete se s polevami a posypkami realizovat podle vlastní fantazie. 

Medové perníčky s povidly a rumovou polevou představují rychlou variantu ke klasickým vánočním perníčkům s bílkovou polevou. Ušetříte zdobení ornamenty, ale stejně dobře vám provoní byt vůní perníkového koření.

Jak cukroví skladovat

Samotným napečením a nazdobením práce s cukrovím nekončí. Co bylo s láskou napečeno, je potřeba neméně pečlivě uložit. Sušenky potřebují suché místo v plechové dóze, cukroví s čokoládovou polevou nebo krémem zase chladné místo. Podrobnější informace o skladování i praktické rady, jak načasovat pečení, si přečtěte zde.

Foto: Profimedia.cz