Zásadní je plánování. Na jak dlouho jedete, s kolika lidmi, je blízko obchod? To vše má na výsledné menu velký vliv. Rozepište si, kolik jídel celkem bude, aby jste mohli vymyslet jídelníček a podle toho ve velkém nakoupit vše potřebné. Jedete do pronajaté chaty poprvé? Zjistěte si dopředu, jak je kuchyň vybavená a velká.  Je dobré vědět, zda budete vařit na starých kamnech nebo moderních sporáku, je-li tam dost nádobí a třeba i spižírna. Příprava by neměla trvat déle, než dvě hodiny, nejste tam přece od vaření. A žádné složité ingredience, co zapomenete, mělo by se dát sehnat v jakémkoliv malém obchodě nebo nahradit něčím podobným.

Tipy:

  • Pokud jede lidí celá parta, nebojte se rozdat úkoly. Každý můžete mít na starost přípravu nějakého jídla nebo alespoň pomůže s vařením či mytím.
  • Nezapomeňte přibalit koření, jen sůl a pepř po pár dnech stačit nebudou. Připravte si to základní podle vybraných receptů, i to oblíbené, kterým jídla vylepšíte.
  • Maso si připravte, naporcujte a naložte už doma, ušetří to spoustu času.
  • Myslete na využití zbytků. Příliš mnoho brambor jako příloha poslouží ještě třeba do frittaty nebo polévky.

Snídaně
První jídlo, to je základ, v zimě a na horách to platí dvojnásob. Nastartujte se správně na den na svahu nebo výpravu na sněžnicích. A nezapomeňte se pořádní napít!

Ovesná kaše dodá energii, zahřeje a zasytí. Navíc základní neutrální chuť jednoduše pozvednete třeba skořicí, extra džemy Hamé nebo ovocným pyré EasyFruit Hamé.

Vaječná frittata je zase něco pro milovníky slaných snídaní. Rozšlehaná vajíčka doplníte třeba kukuřicí nebo hráškem Znojmia, šunkou, či bramborami ze včerejška a trochou sýra.

Oběd

Pokud se vracíte vymrzlí a vyhládlí na oběd, co takhle pořádný talíř polévky a k tomu něco k zakousnutí? Nechcete se totiž úplně přecpat na další aktivity. Sytá zeleninová italská je přesně pro vás. http://www.receptyschuti.cz/recept/zeleninova-toskanska-polevka-ribollita/2048

Pak už stačí lehký wrap s čerstvou zeleninou a tuňákovou pomazánkou Easy sandwich Hamé http://www.receptyschuti.cz/recept/tortilla-s-tunakovou-pomazankou/2182, a hladovci se „dojí“ sendvičem s trhaným masem Hamé Trhaným masem.

Večeře

Je čas hodovat, zasloužíte si to. Ideální jsou jídla z jednoho hrnce, kde neřešíte složité vaření nebo porcování. Třeba chilli uděláte s krůtím či hovězím mletým masem nebo i ve vegetariánské variantě. http://www.receptyschuti.cz/recept/chilli-con-carne/2207

Těstoviny nikdy nezklamou, zvlášť, když je doplníte kvalitní Pražskou šunkou Hamé.

http://www.receptyschuti.cz/recept/testoviny-se-sunkou-a-syrem-z-jednoho-hrnce/2241

Těstoviny se hodí také na zapékání, další dobrou „horskou úpravu. Kromě toho můžete využít i zeleninu či brambory, cokoliv vás napadne.

http://www.receptyschuti.cz/recept/lasagne-s-milanskou-omackou-a-besamelem/2216

http://www.receptyschuti.cz/recept/zapecene-brambory-s-brokolici-a-cuketou/1622

 

Dezert
Sladkou tečku opět jednoduše, rychle a hlavně ve velkém, třeba i na druhý den. Palačinky připravíte na desítky způsobů a překvapíte například zapečenými s lahodnou tvarohovou náplní.

http://www.receptyschuti.cz/recept/zapecene-palacinky-s-tvarohovou-naplni/2271. Na crumble s ovesnou posypkou kromě švestek můžete použít i třeba jablka nebo broskve. http://www.receptyschuti.cz/recept/svestkovy-crumble-s-povidly/2266