Pohankové palačinky

Mouka z pohanky má tmavší barvu než klasická pšeničná a lahodnou oříškovou chuť. Neobsahuje lepek, a proto se často používá při dietních omezeních. Připravte si slané pohankové palačinky, kterým se říká také galetky. V našem receptu jsme je udělali s červenou řepou a kozím sýrem. Chutnají skvěle také se špenátem a volským okem, gorgonzolou nebo i obyčejným sýrem a šunkou. Když vám zachutnají, můžete si je udělat i na sladko.

Chia pudink s ovocem

Chia neboli šalvěj hispánská se momentálně hřeje na výsluní oblíbenosti, a to zcela zaslouženě. Její drobná semínka mají téměř neznatelnou chuť a dají se tak snadno přimíchat do smoothie nebo müsli. Zato obsahují několikanásobky hodnot nejrůznějších nutričně ceněných látek, například bílkovin, Omega 3 a 6 mastných kyselin a antioxidantů. Pro svoji schopnost nabobtnat a vytvořit lehce stravitelný gel je chia vynikající při redukčních dietách, protože navozuje pocit sytosti.

Salát z quinoy

Stejně jako chia pochází z Latinské Ameriky, kde z ní připravují hlavně mouku. Také se z quinoy dělá pálenka chica, nicméně právě mouka jí zajistila popularitu v západním světě, neboť neobsahuje lepek. Zrníčka quinoy vcelku se dají vařit a poté se používají do salátů nebo nádivek.

Mandlové mléko

Oříšková a obilninová mléka jsou chutnou alternativou ke kravskému mléku. Jejich příprava sice chce trochu plánování předem, ale potom už je velmi snadná. Rostlinné mléko má široké využití při vaření a pečení. Ochucené ovocem je lehká a zdravá svačinka.

Hlíva ústřičná

Tato houba sice není úplná krasavice, je ovšem vydatná bojovnice, když potřebujete posílit imunitu. A to v zimních měsících rozhodně není na škodu. Je běžně k dostání v obchodech a dá se z ní uvařit jak vydatný teplý salát, tak chutná pikantní polévka.