Nejchutnější dieta

Bílkoviny obsažené v krůtím mase jsou velmi kvalitní a vhodné i pro lidi s přísnými zdravotními dietami. Jemné maso dobře přijímá chuť z bylinek a koření a malými obměnami receptů je možné získat nový pokrm. 

Rychlá příprava

Filety nebo masové kostky z krůtího jen tak narychlo opečené na pánvi budete mít hotové během chvilky. Stejně pohotově můžete krůtí také podusit v omáčce nebo zeleninovém základu, opéct karbanátky z mletého masa nebo připravit jemný vývar z krůtího stehna. Pokud ovšem se vrhnete do pečení celé krůty, počítejte přinejmenším s pár hodinami. V takové případě je vhodné hlídat teplotu uvnitř masa pomocí teploměru a zároveň krůtu na část pečení zakrýt alobalem, aby se zabránilo vysušení masa.

Pozor na vysušení

Při nevhodně zvolené úpravě může být krůtí maso sušší. Týká se to hlavně světlého masa z prsou, které je chudé na tuk. Tmavší stehenní maso je více šťavnaté. Z tohoto důvodu se pro pečení doporučuje špikování špekem (návod najdete zde), případně maso zabalit do plátků slaniny. Pokud hlídáte obsah tuku, raději maso poduste nebo uvařte. Anebo krůtí maso doplňte omáčkou nebo dipem, které potřebnou šťavnatost také doplní.

Z jaké krůty maso pochází

Dnes chované krůty jsou výrazně větší než jejich divoce žijící prapředkové. Malé druhy dorůstají hmotnosti kolem pěti kilogramů, ty největší až 30 kilogramů. U širokoprsých plemen dosahuje podíl prsní svaloviny, která je nejvíce ceněná, až 30 procent hmotnosti krůty.

5 nejlepších receptů z krůtího masa

Foto: Profimedia.cz