Palačinky tenké jako papír

Náš český výraz pochází z maďarštiny a sdílíme ho skoro s celým regionem od Německa až po Balkán. V palačinkové velmoci, Francii, se tenounkým plackám z jednoduchého těsta říká crêpe. Odtud také pochází původní receptura, která počítá jen s vajíčky, bílou hladkou moukou a mlékem. Poměry se různí podle toho, jak silnou nebo naopak slabou palačinku chcete připravit. Základní recepturu můžete trochu dosladit, ovonět citronovou kůrou a vylepšit ji smetanou nebo dokonce trochou světlého piva.

Sladké jsou dobré prosté i rafinované

Sami Francouzi mají rádi jednoduché náplně. Docela spokojení jsou s pocukrovanou palačinkou, kterou si jen zakápnou citronovou šťávou. Je to jen na vás, co na palačinku nanesete. Potřete si ji zavařeninou, naplňte šlehaným tvarohem a ovocem, gurmánsky netradičním slaným karamelem nebo klasickým čokoládovým krémem. Pro naprostý vrchol čokoládové slasti přidejte nutelu rovnou do těsta jako v tomto receptu

Nadýchané lívance

Zatímco u palačinek se cení slabé těsto, pořádný lívanec musí být měkký a nadýchaný. Do těsta se přidává droždí, prášek do pečiva nebo i podmáslí. Dobrá zavařenina je na ně nejlepší, ale nemusí to být jen ona. Přidejte třeba strouhaná jablíčka a skořici jako v našem receptu, nebo je potřete jemným ricottovým krémem a zalijte pomerančovým sirupem.  

Dort z tisíce palačinek

Z lívanců i palačinek můžete rychle a snadno udělat efektní palačinkový dort. Francouzi mu říkají mille crêpe, tisíc palačinek. I když jich nejspíš použijete podstatně méně. Prohlédněte si podrobný video návod i s receptem.

Oblázkové galetky

Slané palačinky galettes údajně získaly jméno podle oblých kamenů (galet), které se v ohni nechaly rozpálit a potom se na nich pekly placky z pohankového těsta. Dnes jsou galetky oblíbená volba pro všechny, kteří nemohou lepek nebo nechtějí sladké palačinky. Galetky se plní dušeným špenátem, šunkou a sýrem nebo v lahodné vegetariánské verzi červenou řepou a kozím sýrem. Někdy se také pečou v troubě podobné slanému koláči.

Zapálená Crêpe Suzette

Tato palačinka zalévaná pomerančovým likérem je mistrovským kouskem francouzské kuchyně. Jako spousta jiných slavných receptů vznikla vlastně omylem a nikdo nedovede udělat z nedostatku přednost právě tak jako Francouzi. Takže když šéfkuchaři těsně před podáváním nedopatřením vzplála na talíři palačinka, nehnul ani brvou. Požár bryskně uhasil, palačinku nadvakrát přeložil a prohlásil to za nový originální dezert. 

Pokud po této pochoutce zatoužíte doma, postačí k palačinkám podle klasického receptu jen pomerančový karamel z másla, cukru a čerstvé šťávy z pomerančů. Pokud toužíte i po efektních plamenech, přidejte do karamelové omáčky i pomerančový likér Grand Marnier a trochu koňaku. Do pánve poskládejte palačinky přeložené na čtvrtiny, dobře potřete omáčkou a zapalte.

Foto: Profimedia.cz