Hlávkový salát a jeho příbuzní mohou při troše fantazie mít v kuchyni překvapivě široké uplatnění. Inspirujte se hned několika našimi nápady.

1. Salátové závitky – Ideální řešení, když chcete vynechat pečivo. Jednoduše si zeleninu s masem i dresinkem zabalte do velkých salátových listů a je uvařeno. 

2. Vietnamské závitky s chilli omáčkou – Závitky z rýžového papíru jsou neuvěřitelně variabilní, takže do nich s klidem pokrájejte zbytek hlávky ledového salátu, se kterou si už nevíte rady.

3. Polévka – Tímto receptem jednoduše spotřebujete klidně i dva hlávkové saláty najedou, což ocení hlavně ti, kterým se zrovna na zahradě urodilo moc najednou. Na másle zpěňte trochu cibulky, zalijte zeleninovým vývarem a přidejte pokrájené listy hlávkového salátu. Krátce povařte, a než polévku rozmixujete, můžete přidat kelímek šlehačky.  

4. Pyré s hráškem – Připravte si chutnou a krásně zelenou přílohu. Na másle krátce orestujte čerstvý hrášek, podlijte trochou zeleninového vývaru, zahustěte lžící světlé jíšky a přidejte nakrájenou jarní cibulku a listy salátu. Dochuťte solí a citronovou šťávou a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.

5. Zeleninové stir fry – Salátové listy jsou jako doma ve směsi rychle orestovaného masa se zeleninou. Můžete postupovat jako u našeho receptu a přidat například pokrájený římský salát. Krevety můžete samozřejmě nahradit nudličkami z kuřecího nebo krůtího masa.

6. Grilovaný salát – Ano, i salát se dá ogrilovat! Potřebujete malé pevné hlávky například salátu Little gem. Překrojte je na čtvrtiny a opečte z každé strany 2–3 minuty na rozpáleném grilu. K hotovému přidejte třeba opečené krutonky a parmazánový dresink nebo klidně podávejte jako samostatnou přílohu, pouze zakápnuté olivovým olejem.

7. Salát jako ideální výplň – Salátové listy natrhané na nudličky jsou věrným společníkem pro přípravu jakýchkoliv baget, sendvičů nebo wrapů. Odlehčí náplň a jídlu dodají šťávu. Pokud hledáte inspiraci, zkuste třeba křupavé tacos, bagetu s kuřecím masem a tzatziki nebo wrap s tuňákem

Foto: Profimedia.cz