Grilované dobroty od rána do večera

Dobrá zpráva je, že ogrilovat se dá skoro všechno a zdaleka to nemusí být jenom maso. Stačí si jen rozšířit obzory a nápady přijdou samy. Na grilu si totiž můžete připravit nejrůznější chody od sladkých dezertů, zapečených sendvičů až po snídani. Nechte se inspirovat našimi recepty, třeba mezi nimi najdete favority i na další sezony.  

Snídaně na grilu

Po vzoru anglických lordů si ráno opečte klobásky i slaninu a doplňte je nezbytnými fazolkami a volským okem. Pokud máte litinovou pánvičku, která může na gril, máte vyhráno. To si můžete dopřát i pečená vajíčka nebo tyto nadýchané lívanečky.

Grilované ovoce

Nejlépe funguje ovoce z teplých krajin, asi mu svědčí ten žár. Nektarinky a broskve překrojte na čtvrtiny a opečte na grilu. Podávejte s vrstvou medové ricotty. Vynikající je grilovaný ananas s kokosovým mlékem a hnědým cukrem a překvapivý banán. Ten zapomenutý v lednici a přezrálý dohněda je nejlepší. Nechte ho na grilu tak dlouho, až slupka zčerná. Opatrně oloupejte, a než ho slupnete, raději ho nechte vychladnout. 

Opilé meruňky 

Jsou tak skvělé, že si zaslouží vlastní odstavec. Zralé meruňky rozloupněte na poloviny a do důlku po pecce nasypejte lžičku hnědého cukru. Zakápněte třtinovým rumem a ogrilujte. 

Sýr, který neuteče

Řecký sýr halloumi má dokonalou konzistenci na grilování. Při opečení změkne, ale neteče. Trochu připomíná balkánský sýr, ale chuťově je spíš jako mozzarella. Opečte si ho samotný nakrájený na plátky nebo ho klidně přidejte do zeleninového špízu.  V italských lahůdkách seženete mírně zauzený sýr scamorza, který se také dá dobře grilovat. Podobně i slovenský uzený oštiepok. I syrečky se dají použít na gril, v tomto případě jako náplň do pikantních grilovaných žampionů.    

Hamburgery, žebra & spol.

Grilovaná žebra jsou královská disciplína, kterou hravě zvládnete také. Zkuste třeba pikantní marinádu s tmavým rumem v našem podrobném receptu. I stále oblíbenější hamburgery půjde snadno upéct - dejte si třeba klasický americký nebo inspirovaný asijskou kuchyní se zázvorem a sezamovým olejem. 

Dipy a to kolem

Ani při grilování se neobejdete bez salátů, omáček a příloh. Přečtěte si více o tom, jaké saláty se dají připravit a které můžete udělat rovnou na grilu. Podrobné návody přinášíme i pro dipy a omáčky.