Hruškový frgál


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 3 hodin
  • 8 porce
  • Zkušený kuchař

Na Valašsku se bez frgálu neobejde žádná oslava. A přitom jeho název původně znamenal nepovedený koláč. Takže nezdaru se bát nemusíte a směle do toho.

Suroviny

Těsto

  • Droždí 10 g
  • Sůl špetka
  • Mléko 60 ml
  • Rum dle chuti

 

  • Mouka polohrubá 180 g
  • Cukr moučka 20 g
  • Žloutek 2 ks
  • Změklé máslo 35 g

Náplň

  • Kompot hruškový Vasco da Gama 2 sklenice
  • Mletá skořice 1 lžička
  • Mletý badyán 1 lžička

 

  • Citronová šťáva dle chuti
  • Smetana sušená 1 lžíce

Drobénka

  • Mouka hrubá 50 g
  • Máslo 50 g

 

  • Cukr krupice 36 g

Postup

  • 1

    Ohřejte polovinu mléka, rozdrobte k němu droždí a přisypejte lžičku krupicového cukru a mouky. Kvásek nechte vzejít na teplém místě, trvá to asi 15 minut.

  • 2

    Mezitím utřete změklé máslo se žloutky a moučkovým cukrem. Přidejte hotový kvásek a hnětením postupně zapracujte prosátou mouku se špetkou soli. Podle potřeby dolijte mléko. Až se těsto přestane lepit na stěny a má tužší, ale hladkou konzistenci, přikryjte mísu utěrkou a nechte minimálně hodinu kynout v teple. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

  • 3

    Připravte si hruškovou náplň a drobenku. Kompotované hrušky nechte okapat a umelte v mlýnku na hrubou kaši. Nechte v míse ustát a ještě odeberte přebytečnou šťávu z hrušek. Ochuťte směs skořicí a badyánem a zamíchejte sušenou smetanu. Pokud je směs příliš řídká, zahustěte ji ještě světlou máslovou jíškou nebo trochou Solamylu. Můžete dochutit citronovou šťávou, která odpíchne sladkou chuť hrušek.

  • 4

    Na drobenku smíchejte v míse změklé máslo, hrubou mouku a cukr. Rukama ji zpracovávejte tak dlouho, až se začnout tvořit malé kuličky.

  • 5

    Vykynuté těsto ještě jednou propracujte. Vytvarujte bochánek a nechte ještě krátce kynout, asi 20 minut. Pak těsto vyválejte přímo na plechu na placku zhruba 30 cm v průměru. Musí být tenká, opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Jen okraje nechte trochu vyšší, aby náplň nevytékala. Nezapomeňte je potřít žloutkem rozšlehaným s trochou vody.

  • 6

    Hruškovou směs natírejte na koláč od středu k okrajům. Nastavte troubu na 170 °C, než se nahřeje, stihne frgál potřetí vykynout.

  • 7

    Posypte drobenkou a pečte na třicet až čtyřicet minut - až okraje zezlátnou. Po upečení můžete ještě teplý frgál pokapat rozpuštěným máslem s trochou rumu.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace