Krkonošské kynuté knedlíky




Suroviny

  • Droždí 20 g
  • Sůl 1 špetka
  • Cukr moučka 100 g
  • Mléko 220 ml
  • Borůvky 300 g
  • Mouka polohrubá 500 g
  • Cukr krupice 6 lžic
  • Máslo 4 lžíce
  • Vejce 1 ks
  • Perník 100 g

Postup

  • 1

    Kvasnice rozdrobíme do hrnku vlažného mléka, špetku cukru, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.

    V míse smícháme mouku, sůl, vejce, vykynutý kvásek a vypracujeme polotuhé těsto. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 30 - 40 minut podle teploty v místnosti. Že je těsto vykynuté poznáme tak, že je lesklé, pružné, uděláme-li do něj důlek prstem, zvolna se bude vyplňovat.

    Těsto rozdělíme na stejné díly, které rozválíme na pomoučněném vále na kulaté placičky. Na střed dáme lžíci mražených borůvek a asi půl lžičky cukru, každý knedlík dobře zabalíme a necháme krátce nakynout.

    V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, vložíme knedlíky a na mírném ohni vaříme 10 minut. Uvařené krkonošské knedlíky ihned po vyjmutí propícháme špejlí nebo vidličkou, aby mohla vyprchat pára a knedlíky se nesrazily. V menším rendlíku rozehřejeme máslo.

    Krkonošské kynuté knedlíky posypeme cukrem a strouhaným perníkem a přelité máslem. Knedlíky také výborně chutnají ozdobené kysanou smetanou


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace