Zapečený květák se sýrem


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Suroviny

  • Květák 1 ks
  • Sůl 30 g
  • Mouka hladká 30 g
  • Hořčice dijonská 1 lžička
  • Sýr ementál 50 g
  • Pepř mletý černý dle chuti
  • Máslo 30 g
  • Mléko 150 ml
  • Smetana 200 ml
  • Sýr niva 100 g
  • Pažitka 1 svazek
  • Strouhanka 50 g

Postup

  • 1

    Květák rozebereme na menší růžičky a povaříme v osolené vodě cca 10 minut. Pak vodu slijeme a necháme květák okapat.

  • 2

    Ve větší pánvi rozpustíme máslo a za stálého míchání přisypeme hladkou mouku. Krátce osmažíme a přidáme hořčici. Pak zalijeme mlékem a smetanou. Za stálého míchání přivedeme omáčku k varu. Vaříme ji asi deset minut, dokud omáčka nedosáhne jemné a husté konzistence. Na závěr do omáčky rozdrolíme nivu a vmícháme nasekanou pažitku. Dochutíme solí a bílým pepřem. Dobře promícháme a odstavíme.

  • 3

    Zapékací misku vymažeme tukem a přeložíme do ní povařený květák. Zalijeme připravenou omáčkou, posypeme nastrouhaným sýrem smíchaným se strouhankou. Vložíme do vyhřáté trouby na 190°C a zapečeme dozlatova. Hotový pokrm posypeme čerstvou pažitkou a podáváme.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace