Ve švestkovém náporu si ovšem pohlídejte, abyste jich nerozdali moc. Koláče a knedlíky jsou jenom začátek. Švestky se dají v kuchyni zkonzumovat na mnoho způsobů, sladkých i slaných. Švestky si rozumí i s pečeným masem nebo uzeným. Připravte si chuťové pohárky a pojďte s námi vařit!

Povidlové koláče

První, co vařily naše babičky ze sklizených švestek, byla povidla. Dřív se s nimi přislazovalo kdeco a ztuhlá povidla se ještě pokrájela do perníku. Pokud se s nimi nechcete vařit, kupte si klidně hotová. Dají se z nich dělat úžasné koláče nejen na podzim. Například povidlový věnec s mákem, noblesní povidloň nebo zdobený špaldový koláč s povidly a mákem. Rozhodně se bez nich neobejdou ani oblíbené bavorské vdolečky

Švestkový koláč s drobenkou

Drobenkový koláč je klasika na entou. Ať už si ho upečete jako velký koláč na plech nebo malé koláčky do ruky, vždycky bude chutnat a potěšíte strávníky. Vyzkoušejte ho třeba zrovna podle našeho receptu s medovou drobenkou. Ještě lepší bude, když do ní přidáte špetku skořice. 

Ďábel na koni a sušené švestky

Další oblíbený způsob zpracování je sušení švestek. Můžete si je usušit i doma v troubě, když nemáte sušičku. Sušené švestky dovedou naprosto zázračně upravit zažívání. Využijí se i jako zdravé mlsání a přísada do spousty pokrmů, i těch nečekaných. Bez jejich vláčné dužiny by se neobešly domácí müsli tyčinky, nesmí chybět v poctivé slovenské kapustnici a k pečenému kuřeti na olivách vyčarují neuvěřitelnou omáčku. Oblíbené jsou sušené švestky obalené slaninou a opečené. Známe je z mnoha českých hospod, ale není to jen české specifikum. V Anglii se jim celkem zábavně říká  devils on a horseback, doslova ďáblíci na koňském hřbetě.

Pečený čaj pro Ježíška

Pečené čaje se hodí, když se v zimě potřebujete zahřát. Spotřebujte do nich švestkou nadúrodu, rozdělte do pěkných skleniček a máte vystaráno o malý adventní dáreček. Příprava je překvapivě jednoduchá. 

Sladká omáčka k masu

Švestková omáčka nesmí chybět u žádné letní grilovačky. Její nasládlá chuť se velmi dobře doplňuje s pečeným masem a hodí se i k uzenému. Můžete ji připravit z čerstvých nebo i kompotovaných a funguje to i z povidel.

foto: Profimedia