Šťavnatá žebra a jednoduché burgery 

Letos už jste nakrmili řadu spokojených strávníků a nastal ten správný čas posunout se ke královské disciplíně. Tou jsou grilovaná žebra. Tajný trik spočívá v tom žebra před naložením předvařit. Jsou potom na grilu rychleji hotová, maso se nevysuší a zachová si vláčnost. Postupujte podle našeho podrobného návodu, kde najdete i recept na pikantní marinádu. Za vyzkoušení rozhodně stojí marináda s tmavým rumem. Grilovat se dají i uzená žebra, a když k nim uděláte křenový dip, jen se po nich zapráší!

Burgery jsou velmi vděčné po celou grilovací sezonu, stačí jen trochu obměnit složení nebo dresink a hned máte nový pokrm. Jestli vám dochází inspirace, podívejte se na naši americkou klasiku nebo jednohubkové mini burgery s wasabi omáčkou. Burger s koriandrem a červenou cibulkou karamelizovanou na sezamovém oleji vás přesvědčí, že pro inspiraci se dá rozhlížet po celém světě. 

Z dovolené rovnou na gril

Jestli jste si z dovolené zapomněli dovézt balíček koření z místního trhu, nezoufejte, nic není ztraceno. Sousta surovin je dostupná i u nás a oblíbené cizokrajné pochoutky si můžete připravit i doma na grilu. Jako z asijského trhu budou chutnat křidýlka s citronovou trávou a rybí omáčkou a oblíbené spojení sladkých a slaných chutí najdete v kuřecích špízech s ananasovým salátem. Dovolenou na řeckých ostrovech připomene jehněčí kebab nebo špízy se sýrem haloumi, zatímco u amerických kuřecích křidýlek oceníte zkušenosti z amerických barbecue, kde umějí vychytat marinádu tak, aby nestékala a pěkně zůstala na mase.

Ovoce na grilu

Opečené ovoce je velmi vděčné a jednoduše připravené. Hodí se většinou druhy s větším obsahem cukru, který při pečení krásně zkaramelizuje. Zralé a klidně i přezrálé a banány s černými tečkami položte na mřížku a opečte, až celá slupka úplně zčerná. Rozpůlené broskve, nektarinky i české blumy opečte a podávejte se šlehaným tvarohem nebo jen zakápnuté trochou rumu. A grilovaný ananas s kokosovým mlékem a třtinovým cukrem je na grilu jednoduše neodolatelný!

Bez omáček a přílohy není grilování úplné

Pečené maso si překvapivě velmi dobře rozumí s nasládlými dipy. K drůbeži můžete vyzkoušet například meruňkovo-hořčičný, švestkový je skvělý nejen k vepřovému stejně jako brusinkový. Za vyzkoušení stojí také rajčatová salsa nebo dip ze sýru feta.  

I přílohy se dají udělat na grilu. Z grilovaných červených paprik je skvělá tapenáda, jednoduše se dá opéct i kořenová zelenina na chutné hranolky nebo klasické pečené brambory s náplní.

Foto: Profimedia.cz